John Jansen Fotografie

Alles over homeopathie

Zijn vaccinaties schadelijk?

 

Vaccinaties hebben voor en nadelen, daarom is het zaak om goed af te wegen voor welke ziekte je het echt nodig vindt om te vaccineren. Het is daarom goed om per kind te bekijken wat je laat geven en niet klakkeloos het vaccinatie programma te volgen. Verder is het aan te raden om de vaccinties die je geeft homeopathisch te begeleiden.

Vaccineren heeft voordelen maar er zijn ook wel nadelen. De meeste ziektes worden opgelopen via de slijmvliezen van ogen, mond, neus of maagdarmkanaal. Tegelijkertijd vormen die slijmvliezen al een deel van de barrière. Bij een vaccinatie worden de ziektekiemen of delen daarvan direct ingespoten. Verder loop je normaal maar 1 ziekte tegelijk op, bij vaccinatie worden er soms wel 12 tegelijk ingespoten. Helaas is het vaccin altijd ook een beetje verontreinigd met de voedingsbodem waar de ziektekiemen op gekweekt zijn. Dit zijn voor het lichaam vreemde eiwitten waar het immuunsysteem ook op reageert. En last but not least, om het vaccin goed te houden wordt er ook een conserveermiddel aan toegevoegd, op aluminium of kwik basis. Kortom, dit geheel is best een belasting voor het immuunsysteem, vooral voor de kleintjes waar het immuunsysteem nog niet volgroeid is.

Aan de andere kant: ziektes als difterie, polio en tetanus kun je beter niet krijgen omdat daar echt niet mee te spotten valt. Sinds 2005 is de kinkhoest component van de DKPT/Hib vaccinatie vervangen door een acellulaire variant die minder bijwerkingen heeft omdat hij niet meer van de hele cel van de kinkhoest bacterie gemaakt is maar van delen daarvan. In 2006 is daar nog een vaccin bij gekomen, de pneumokok. Dit vaccin moet beschermen tegen longontstekingen en hersenvliesontstekingen. Veel mensen (40-70%) zijn drager van de pneumokok, oftewel zij hebben hem in de neus zonder daar ziek van te worden. Er zijn 90 varianten bekend van de pneumokok en er zijn er 7 van verwerkt in het vaccin. Uit onderzoek is gebleken dat de vaccinatie " niet kosteneffectief" is, dat wil zeggen dat kinderen niet veel minder ziek zijn geworden sinds de invoering van dit vaccin. Daarom heeft de regering besloten dat in 2011, vanaf maart, dit vaccin vervangen gaat worden voor eentje waar 10 varianten in verwerkt worden in plaats van de 7 van nu. Ook gaat vanaf augustus 2011 ieder kind standaard 4 hepatitis B vaccinaties krijgen nog voor het eerste jaar. Nu wordt deze alleen gegeven aan kinderen waarvan de ouders uit risico gebieden komen. Hepatitis B loop je op door seksueel (?) contact en via besmet bloed. Onzin dus om dat al in het eerste levensjaar te doen, tenzij moeder draagster is.

In het eerste levensjaar krijgen kinderen dus 4x DKPT/Hib/HepatitisB/Pneumokok (10 polyvalent), wat neerkomt op 4x 16 ziekteverwekkers per keer! Op 2,3,4 en 11 maanden.

Op de leeftijd van 14 maanden komt daar de BMR + meningokok-C bij, op 4e jaar DKTP, en op 9e jaar DTP + BMR.

Totaal 64+4+6= 74 verwekkers en bij meisjes kan daar nog 3x HPV (baarmoederhals kanker) bij komen, ook bestaand uit 2 varianten ( 74+6=80).

Sommige homeopaten adviseren om pas te vaccineren als de kinderen 1 jaar zijn. Echter wanneer kinderen veel in contact komen met andere kinderen (crèche, broertjes en zusjes) dan lopen ze wel wat meer risico. Kinkhoest is op zich homeopathisch goed behandelbaar maar baby's zijn nog wel heel kwetsbaar.

Ook over de BMR kun je twisten. De Bof is voor jongetjes een probleem omdat het onvruchtbaarheid kan geven, maar dat is alleen als het op latere leeftijd wordt opgelopen (na de puberteit). Op zich is de kans dat de ballen aangedaan worden al best klein en dan is het meestal maar eenzijdig. Zelfs wanneer de bal meedoet is de kans op onvruchtbaarheid ook al klein. Verder blijkt het vaccin maar 10 jaar bescherming te bieden dus als je jonge kinderen vaccineert is het al weer uitgewerkt op de vruchtbare leeftijd terwijl de ziekte zelf als die is doorgemaakt levenslange immuniteit geeft.

De kans op aangeboren afwijkingen is groot wanneer een vrouw met rode hond besmet raakt in het eerste trimester van de zwangerschap. Dus vaccineren in de puberteit is vroeg genoeg, maar dan alleen als het meisje zelf nog geen antistoffen heeft.

Als de meeste kinderen gevaccineerd zijn zal de betreffende ziekte nauwelijks meer rond waren, dus niet gevaccineerde kinderen lopen dan niet zoveel risico. Als er niet gevaccineerd wordt dan is er om de zoveel tijd een kleine epidemie van de betreffende ziekte. Alle kinderen zullen dan wel besmet geweest zijn op de kinderleeftijd. Bof, mazelen en rode hond worden niet voor niets kinderziektes genoemd. Als je besmet raakt op volwassen leeftijd ben je daar veel zieker van.
Als een groot deel van de kinderen wel gevaccineerd is wordt de pool met ziektekiemen kleiner, waardoor er minder vaak epidemieën optreden, oftewel, de tijdstippen gaan verder uit elkaar liggen. Als de epidemieën maar eens in de paar jaar voorkomen, is de kans groot dat de niet gevaccineerde kinderen op een latere leeftijd de ziekte pas krijgen en er dus zieker van worden. Kortom, eigenlijk kan je beter óf iedereen vaccineren, óf niet vaccineren. Zodra je onder de kritische vaccinatiegraad grens komt is de ziekte nog niet weg maar komt te weinig voor.

Mijn collega Tinus Smits heeft een hele mooie site over vaccinatie problematiek gemaakt (www.tinussmits.nl). Helaas is Tinus in 2010 overleden maar zijn site blijft bestaan. Zelf geef ik ouders geen advies over wel/niet vaccineren en op welke leeftijd. Formeel ben ik zelfs strafbaar als ik adviezen geef die niet overeen komen met het huidige beleid. Wel begeleid ik alle kinderen bij mij in de praktijk homeopathisch rondom de vaccinaties en behandel ik regelmatig kinkhoest.
Het is op zich prima als u besluit om toch het hele programma te volgen, maar doe het dan bewust. Kijk welke risico's u wel en niet durft te nemen want zowel aan vaccineren als aan niet vaccineren kleven risico's. Komt het kindje uit een familie met astma en eczeem problematiek dan kun je waarschijnlijk meer problemen verwachten dan wanneer dat niet zo is. Je kunt ook besluiten om later te vaccineren en niet alles te geven. Helaas kunnen niet alle consultatiebureau's daar aan voldoen en moet u dan de vaccinaties door de huisarts laten geven, hetgeen u zelf moet bekostigen. Niet alle huisartsen zijn hiertoe ook bereid maar bedenk wel, het is úw kindje, ú bepaalt wat u wilt vaccineren, niets is verplicht. Indien u hier veel problemen in ondervindt kunt u overwegen om een antroposofisch werkend huisarts te nemen of een antroposofisch consultatiebureau, bijv. Widar in Zeist.

Wat is vaccinatie begeleiding en hoe doe je dat?

Uit onderzoek is gebleken dat de bijwerkingen beduidend minder zijn wanneer je voor en na de vaccinatie een homeopathisch middel toedient dat gemaakt is van die betreffende vaccinatie. Het resultaat van de vaccinatie blijkt zelfs te verbeteren. Zie gebruiksaanwijzing vaccinatie begeleiding en ontstoring van vaccinaties.

Risico? Het hele leven is een risico. Hoeveel mensen zijn er met vliegangst? Op zich hebben zij best gelijk, als zo'n ding uit de lucht valt sla je wel een rotfiguur, dikke kans dat je dat niet overleeft. Maar hoe groot ís die kans als je kijkt naar het huidige vliegverkeer? De kans op een verkeersongeval is groter, weliswaar minder vaak met fatale afloop maar wel voor veel mensen met verminderde kwaliteit van leven na het ongeval. Als je voor het ene kiest, sluit je automatisch het andere uit en als je gekozen hebt zul je nooit weten of de andere keuze misschien beter was geweest. Zo is het ook met vaccineren, áls je de ziekte krijgt kan dat desastreuze gevolgen hebben maar hoe groot is die kans? Als je vaccineert loop je het risico op chronische aandoeningen met verminderde kwaliteit van leven, hoe meer je vaccineert, hoe groter de kans……Aan u dus de keuze!

Nuttige sites:
www.tinussmits.nl
www.nvkp.nl
www.rivm.nl
www.widar.nl