John Jansen Fotografie

Alles over homeopathie

Hoe moet een middel worden ingenomen?

 

Hoe lager de potentie, hoe zachter de prikkel, dus hoe vaker hij herhaald moet worden om effect te kunnen zien. D6 wordt meestal 3-4 x per dag gedoseerd, waarbij 1 dosis gelijk staat aan 2-3 granules (grote korrels), 1-2 tabletten of 10 druppels voor volwassenen. Kinderen van 0-6 jaar 1 granule, 1 tabl of 2-5 druppels. Kinderen van 6-12 jaar 2 granules, 1-2 tabl of 2 granules.

D12 mag 2x per dag genomen worden, D30 1x per dag. 
Voor de hogere potenties zijn wel richtlijnen maar nogal wat homeopaten verschillen daarin. De oude school hanteert het principe: pas het middel herhalen als de patiënt merkt dat de klachten weer verslechteren. Dus het middel wordt éénmalig (!) ingenomen. Soms treedt een beginverslechtering op met daarna een verbetering. Na enige tijd treedt geen verandering meer op, bijv de klacht is 40% verbeterd en de patiënt heeft meer energie. Na enige tijd, soms een paar maanden, zal de energie weer iets gaan teruglopen de klacht begint ook te verslechteren. Wanneer het middel dan herhaald wordt, op voorwaarde dat dit het goede middel was, zal de klacht weer verder verbeteren, bijv 60% vanaf het begin van de behandeling. Zo zal na iedere dosis de patiënt steeds meer vooruit gaan.

Op het moment dat de verbetering stopt, kan je eigenlijk het middel ook al herhalen, zo gaat het wel sneller. Het nadeel is echter dat wanneer het middel toch niet optimaal paste de reactie nu minder goed zal zijn, of de klacht valt eerder terug. Nu moet gezocht worden naar een ander middel wat niet altijd eenvoudig is. Dus als iemand het op de eerste dosis vrij goed gedaan heeft en de patiënt kan goed leven met de klachten die zijn overgebleven laat ik de keuze vaak bij de persoon zelf. Wil je snel en risico nemen, of doen we het rustig aan

Een 200K kan over het algemeen best na 2 weken herhaald worden, een MK na 1 maand en een XMK na 6 weken. Als het middel echt bij je past zie je zelfs geen negatieve effecten wanneer het per ongeluk dagelijks wordt genomen. Dit gebeurt namelijk zo eens in de zoveel tijd omdat patiënten die voor het eerst bij mij komen het zo raar vinden om maar 1x per 2 weken 2 korrels te nemen dat ze thuis al weer vergeten zijn dat dagelijks nemen niet de bedoeling was. Ook gebeurt het dat apothekers op de buisjes zetten dat het dagelijks genomen moet worden omdat ze niet aan deze dosering gewend zijn, hoewel ik het goed op het recept schrijf. Het kan natuurlijk ook aan mijn “doktershandschrift” liggen hoewel ik erg mijn best doe om niet in spijkerschrift te schrijven.

Deze dosering geldt alleen voor chronische klachten. Bij acute klachten werkt het vaak beter om het middel op te lossen in een flesje water en daar zo nodig om de zoveel tijd (afhankelijk van de heftigheid en reactie van de klachten) 1 dessertlepel van te nemen, na eerst het flesje 1x krachtig geschud te hebben (dus iedere keer voor inname). Meestal is het middel steeds minder frequent nodig, bijvoorbeeld de eerste dag 6x, de tweede 3x en dag drie nog 1x. 
Niet iedereen doet dit op deze manier, het kan zijn dat uw homeopaat dit anders doet.

Homeopathie en koffie
Vaak wordt er gezegd dat wanneer je homeopathisch behandeld wordt, je de koffie moet laten staan. Dit is nog een advies uit de tijd van Hahnemann. Uit de praktijk is gebleken dat wanneer het middel echt goed past, je het desnoods met koffie in kan nemen, het lukt dan echt niet om het tegen te werken. Het probleem is soms wel dat het middel niet voor 100% past maar voor 60%. Het zou kunnen zijn dat de reactie op het middel dan wat eerder stopt of wat minder heftig is als je veel koffie gebruikt. Overigens : alles wat je “tè” doet is niet zo goed. Hetzelfde verhaal geldt voor pepermunt, tandpasta en sterke kruiden. In de praktijk zie ik daar weinig problemen van. Zelfs mensen die prednison gebruiken reageren nog best op homeopathie. 

Klachten kunnen soms versterkt worden door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Uit de praktijk blijkt dat wanneer iemand verslaafd is aan een bepaald voedingsmiddel of wanneer hij/zij iets vreselijk vies vindt, dat er dan iets is met dat voedingsmiddel. De kans is groot dat dit de klachten onderhoudt of verslechtert. Alleen bij acute ziektetoestanden kiezen mensen vaak wel wat goed voor ze is. Uit bloedonderzoek blijkt dit overigens vaak niet omdat het niet om een echte allergie gaat maar om een intolerantie van het betreffende voedingsmiddel. Een beetje van de stof wordt wel verdragen maar zodra je teveel gebruikt geeft dit klachten. Wanneer je goed uitgerust bent en lekker in je vel zit verdraag je meer dan wanneer je oververmoeid bent. Meestal gaat het niet om 1 voedingsmiddel maar zijn het er meerdere. Wanneer je op 1 dag veel dingen gegeten hebt die eigenlijk niet goed voor je zijn kan het zijn dat je toch klachten krijgt terwijl je van al die dingen afzonderlijk nooit last hebt. Daarom is het zo moeilijk om klachten aan voeding te koppelen. Na een goed gekozen homeopathisch middel zal de gevoeligheid voor voeding afnemen.